D-vitamin

A D-vitamin étrendünkben csak minimálisan van jelen. Hiába eszünk változatosan, sok zöldséget és gyümölcsöt, így is csak a napi szükségletünk kis töredékét, mintegy 80 NE-t tudunk bevinni a szervezetünkbe. Több tengeri hal, tojássárgája, tej, joghurt és zab fogyasztásával tudjuk növelni a napi D-vitamin bevitelt. Illetve ma mér rengeteg készítmény sorakozik a patikák és üzletek polcain, melyek segíthetnek pótlásában. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy elegendő időt töltsünk minden nap a szabad levegőn. Egy rendszeresen beütemezett ebéd utáni sétával nagyban hozzájárulunk az egészségünk megőrzéséhez. A szolárium nem termel D-vitamint a szervezetünkben. Az ugyanis csak az UVB sugárzásnak köszönhetően kezd termelődni. Tél végére a magyar emberek 95%-a D-vitamin hiányban szenved. Hiánya növeli: - a cukorbetegség - a magas vérnyomás - az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. D-vitamin hiány bizonyítottan rizikótényező daganatok kialakulásában. Hiánya csökkenti: - a szervezet ellenálló képességét - a fogamzóképességet A D-vitamin az immunrendszer működését szabályozza. Szinte minden immunsejtünkön D-vitamin megkötő receptor található. Segíti a kálcium beépülését a csontokba, ezzel erősítve azok szerkezetét és növelve stabilitásukat. Gyakran kombinálják K2 vitaminnal. Napi ajánlott D-vitamin bevitel: - csecsemőknél (0-12 hó) 400 NE - kisgyermekeknél (1-10 év) 400-800 NE - Felnőtteknél (18 év felett) 2000 NE - Várandós/szoptató nőknél: 2000 NE A D-vitamin túladagolható! Ennek tünetei lehetnek: émelygés, hányás, étvágytalanság, túlzott szomjúság, gyakori vizeletürítés, gyengeség, fejfájás, idegesség és súlyos esetben akár vesekő, vesekárosodás is. Ezért fontos, hogy a fenti adagolási javaslatot ne lépjük túl, hacsak a kezelőorvosunk mást nem rendel számunkra.