Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

  • Bruttó: 2 998 Ft
  • Nettó ár: 2855 Ft
  • 308
  • Egységár: 145 Ft/db
  • Készletinfó: Raktáron

Elérhető opciók


A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula diklofenákot tartalmaz, mely az ún. nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek csoportjába tartozik. A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula fájdalomcsillapító hatású, egyúttal azonban csökkenti a gyulladást (duzzanatot) és a lázat is.

 

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula enyhíti

·                az izom- és ízületi fájdalmakat, a hátfájást, fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmakat.

·                a megfázás, illetve influenza tüneteit (beleértve az izomfájdalmakat és a torokfájást), valamint csökkenti a lázat.

 

A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula a gyulladásért, a fájdalomért és a lázért felelős molekulák (prosztaglandinok) létrejöttének a gátlásával enyhíti a gyulladás tüneteit, pl. a fájdalmat és a duzzanatot. Ugyanakkor nem szünteti meg a gyulladást és / vagy a lázat kiváltó okokat.

 

A lágy kapszula gyógyszerforma a Cataflam Dolo tablettánál gyorsabb felszívódást tesz lehetővé.

 

Amennyiben kérdése van a Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula alkalmazásával kapcsolatosan, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei láz esetén a kezelés megkezdését követő 3, fájdalom esetén 5 napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.

 

 

2.       Tudnivalók a Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula szedése előtt

 

Amennyiben kezelőorvosa rendelte Önnek ezt a készítményt, mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Ezek az utasítások eltérhetnek a betegtájékoztatóban leírt általános információktól.

 

Ne szedje a Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágykapszulát

·                ha allergiás a diklofenákra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

·                ha valaha is allergiás reakciója alakult ki gyulladás vagy fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszer [pl. acetilszalicilsav (véralvadás csökkentésére használatos gyógyszer), diklofenák vagy ibuprofén] bevételét követően. Ilyen allergiás reakció például az asztmás roham, sípoló légzés, mellkasi fájdalom, bőrkiütés, arcduzzanat, orrfolyás. Ha azt gondolja, hogy allergiás lehet, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy a gyógyszerésztől.

·                ha diagnosztizált szívbetegségben és/vagy agyérbetegségben szenved, pl. ha szívrohama, szélütése, átmeneti agyi keringési zavara (TIA) volt, vagy ha a szívhez vagy az agyhoz vezető erekben elzáródása volt, vagy ha műtétet végeztek Önnél az elzáródások megszüntetésére vagy áthidalására (ún. bypass-műtét).

·                ha keringési problémái vannak vagy voltak (ún. perifériás artéria-betegség).

·                ha jelenleg gyomor- vagy bélfekélye van, vagy korábban volt.

·                ha emésztőrendszeri vérzése van, melynek a tünete lehet a véres vagy fekete széklet.

·                ha súlyos vese- vagy májelégtelenségben szenved.

·                ha a terhességének utolsó három hónapjában van.

 

Amennyiben ezek bármelyike érvényes Önre, közölje kezelőorvosával és ne vegyen be Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszulát.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

·                ha valaha volt emésztőrendszeri betegsége, pl. gyomorfekély, vérzés vagy szurokszéklet, vagy a múltban gyulladásgátló szerek alkalmazása kapcsán gyomorfájdalma vagy gyomorégése jelentkezett.

·                ha bélbetegsége van.

·                ha nemrégiben gyomor- vagy bélrendszeri műtéten esett át vagy ilyen műtét előtt áll, mivel a Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula a műtétet követően esetenként lassíthatja a sebgyógyulást a bélben.

·                ha egyéb fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő gyógyszert is szed.

·                ha asztmás, allergiás betegségben szenved, ziháló légzése vagy légszomja vagy orrpolipja van.  

·                ha máj- vagy vesebetegségben szenved.

·                ha jelenleg vagy előzőleg bármikor szívproblémái voltak.

·                ha duzzadtak a lábfejei.

·                ha kiszáradt állapotban lehet (pl. hányás, hasmenés, nagyműtétek előtt vagy után).

·                ha vérzészavarban, vagy más vérrendszeri betegségben szenved, beleértve a porfíriát, egy ritka májbetegséget.

 

Mielőtt elkezdené a diklofenák szedését, feltétlenül közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével, ha

·                Önnek pangásos szívelégtelensége (NYHA‑I) van,

·                dohányzik,

·                cukorbeteg,

·                szorító mellkasi fájdalma (angina), trombózisa, magas vérnyomása van, vagy magas a koleszterin- vagy triglicerid-szintje.

 

A mellékhatások előfordulása minimálisra korlátozható, ha a legkisebb hatásos adagot a szükséges legrövidebb ideig alkalmazzák.

 

Amennyiben ezek bármelyike érvényes Önre, közölje kezelőorvosával vagy a gyógyszerésszel, mielőtt bevenné a Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszulát.

 

Egyéb óvintézkedések

Tisztában kell lennie azzal, hogy egyes gyógyszerek, így a diklofenák is kis mértékben fokozhatják a szívroham (szívinfarktus) és az agyi vérkeringési zavar kockázatát.

 

Ne szedjen:

a gyógyszerből a javasolt adagnál többet (legfeljebb napi 3 db lágy kapszulát)

és a kezelés csak a javasolt ideig tartson (fájdalom esetén 5 napig, láz esetén 3 napig).

 

Ha a Cataflam Dolo Rapid szedésének időtartama alatt Ön bármikor szív-, illetve érrendszeri probléma bármely jelét vagy tünetét (pl. mellkasi fájdalom, légszomj, gyengeség vagy kásás beszéd) észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.

 

A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula csökkentheti a fertőzések tüneteit (pl. fejfájás, magas láz), ezáltal megnehezítheti a fertőzés észlelését és megfelelő kezelését. Amennyiben nem érzi jól magát és orvoshoz fordul, ne felejtse el megemlíteni, hogy Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszulát szed.

 

Bármely fájdalomcsillapító hosszantartó alkalmazása fejfájás indikációban ronthatja az állapotot. Amennyiben úgy véli, ez érvényes Önre, keresse fel kezelőorvosát.

 

Gyermekek és serdülők (14 éves életkor alatt)

A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 14 éven aluli gyermekeknek nem adható.

 

Egyéb gyógyszerek és a Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

Különösen fontos, hogy közölje az orvosával, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:

·                Lítium, vagy szelektív szerotonin-újrafelvétel-gátlók (SSRI-k) (a depresszió bizonyos típusainak kezelésére alkalmazott gyógyszerek).

·                Digoxin (szívbetegségek esetén alkalmazott gyógyszer).

·                ACE-gátlók vagy béta-blokkolók (magas vérnyomás, ritmuszavarok és szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszerek).

·                Vizelethajtók (vizelet mennyiségének növelésére alkalmazott gyógyszerek)

·                Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, kivéve az inzulint.

·                Más gyulladásgátlók, például acetilszalicilsav vagy ibuprofén.

·                Kortikoszteroidok (a szervezet különböző gyulladásainak csökkentésére szolgáló gyógyszerek).

·                Véralvadásgátlók (vérhígítók, másnéven antikoagulánsok).

·                Metotrexát (bizonyos típusú rákbetegségek és ízületi gyulladások kezelésére szolgáló gyógyszer).

·                Ciklosporin, takrolimusz (elsősorban szervátültetések után alkalmazott gyógyszer).

·                Trimetoprim (húgyúti fertőzések során alkalmazott gyógyszer).

·                Kinolon-típusú antibiotikumok (fertőzések kezelésére használatos bizonyos készítmények).

·                Szulfinpirazon (köszvény kezelésére szolgáló gyógyszer) vagy vorikonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszer).

·                Fenitoin (agyvérzés kezelésére szolgáló gyógyszer).

·                Kolesztipol és kolesztiramin (koleszterinszintet szabályozó gyógyszerek).

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula egyidejű alkalmazása étellel és itallal

A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszulát étkezés közben vagy után kell bevenni.

 

A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula alkalmazása idős korban

Más fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan, az idős betegek hevesebben reagálhatnak a Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula hatásaira, mint más felnőttek. Ennek megfelelően az idős betegeknek különösen szigorúan kell követniük a kezelőorvos utasításait, és a tüneteik enyhítésére a lehető legkevesebb lágy kapszulát kell bevenniük. Különösen fontos, hogy az idős betegek haladéktalanul értesítsék a kezelőorvosukat az esetleges mellékhatásokról.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség:

Közölje a kezelőorvosával, ha várandós vagy úgy véli, hogy terhes lehet, és ne vegyen be Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszulát. A diklofenákot a terhesség első és második harmada alatt nem szabad szedni, csak akkor, ha erre egyértelműen szükség van. Különösen fontos, hogy más gyulladásgátlókhoz hasonlóan Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszulát sem szabad szedni a terhesség utolsó 3 hónapjában, mivel az káros lehet a magzatra vagy nehézségeket okozhat a szülés során.

 

Szoptatás:

A diklofenák kis mértékben átjut az anyatejbe. Ne szedjen Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszulát a szoptatás időszakában, mert ez káros lehet a gyermek számára. Közölje a kezelőorvosával, ha szoptat.

 

Termékenység:

Ahogyan más gyulladásgátló gyógyszerek alkalmazása esetén is lehetséges, a Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula hatóanyagának, a diklofenáknak a bevétele is megnehezítheti a teherbe esést. Ez a hatás a gyógyszer szedésének abbahagyásával megszűnik. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Ön várandós, vagy nehézségei vannak a teherbe eséssel.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula alkalmazása általában nincs hatással a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre. Azonban ritkán, mint más fájdalomcsillapítókkal végzett kezelés esetében is, a betegek látászavar, szédülés vagy aluszékonyság kialakulását tapasztalhatják. Amennyiben ilyen mellékhatásokat észlel, ne vezessen, ne kezeljen gépeket és ne végezzen fokozott figyelmet igénylő tevékenységeket. Mielőbb tájékoztassa kezelőorvosát, ha ilyen mellékhatásokat észlel.

 

A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 19 mg szorbitot tartalmaz lágy kapszulánként.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszulát?

 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Mennyi Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszulát szedjen

Az ajánlott gyógyszeradagot ne haladja meg. Fontos, hogy a fájdalom csillapítására ne vegyen be a szükséges mennyiségnél többet és a Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszulát csak a szükséges ideig alkalmazza.

 

Felnőtteknek és 14 éves, vagy idősebb serdülőknek

A panaszok megjelenése esetén kezdő adagként 1 db lágy kapszula.

Amennyiben szükséges, a továbbiakban 4-6 óránként 1 db lágy kapszula.

24 óra alatt legfeljebb 3 db lágy kapszula (75 mg) vehető be.

 

Írjon véleményt!

Megjegyzés: HTML-kód használata nem engedélyezett!
    Rossz           Jó